Агенцията за приватизация ще се занимава и с концесии
17.12.2017 | 13:05
econ.bg
Агенцията за приватизация ще се занимава и с концесии
Това обяви пред БНР изпълнителният директор на ведомството Петя Александрова

Агенцията за приватизация ще получи правомощия и по новия Закон за концесиите, който влиза в сила на 2 януари 2018 г. Това обяви пред БНР изпълнителният директор на ведомството Петя Александрова. През годината правителството предложи с промени в Закона за приватизацията да се сложи край на този процес.

Александрова обясни, че с новия Закон за концесиите ще има определени случаи, в който на ведомството ще се възлага подготовката на концесионни процедури или контрола върху тях. Засега обаче не е известно кога това ще се прави, тъй като тези правомощия трябва да бъдат записани в поднормативните актове, които още не са готови.

В отговор на въпрос тя обясни, че готвената отново концесия за летището в София едва ли ще бъде дадена на агенцията, тъй като по компетентност тя е в Министерството на транспорта. След като процедурата за пореден път бе отменена, Александрова смята, че тя ще бъде обявена в началото на идната година.

В отговор на въпрос за оценка на проведената в България приватизация като цяло Александрова коментира, че този процес не бива да бъде оценяван "с нашите познания и всичко, което сме преживели". Когато е започнала процедурата, никой не е имал практическите знания да направи проект на нормативни документи, за да гарантира безпроблемното преминаване към пазарна икономика, мотивира позицията си тя. В същото време призна, че в другите източноевропейски страни, след като е приключила в общи линии приватизацията, е направена равносметка с данни и числа за ефекта от нея. Липсата на такава в България позволява в общественото пространство да се говори с неизвестно откъде идващи числа и данни, допълни тя.

По повод предлаганите от ГЕРБ промени в конституцията, които да премахнат оттам давността при търсене на отговорност конкретно за приватизационни сделки, Александрова каза, че става дума все още само за заявки, които е трудно да бъдат коментирани, но и че в обществото има напрежение по темата и очаквания за някаква справедливост.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти