Агенцията по храните гледа под лупа пазари и тържища
26.04.2015 | 15:00
econ.bg
Агенцията по храните гледа под лупа пазари и тържища
Проверява за нелегални плодове и зеленчуци

Липса на документи за произход и непълно етикетиране са едни от най-често констатираните нарушения, при засилените проверки на Българска агенция по безопасност на храните. Инспектират се пазари, борси и тържища, където се предлагат плодове и зеленчуци.

При една от проверките на столичен пазар от инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните, София град се установило, че един от проверяваните търговци няма документи за произход на продаваните от него зеленчуци. Продукцията била възбранена и свалена от продажба.

Инспекторите констатирали още непълно етикетитане на продукцията. За нарушения е съставен Акт за установяване на административно нарушение на търговеца.

По разпореждане на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, Агенцията по храните провежда засилени проверки на местата, където се предлагат плодове и зеленчуци в цялата страна, информира „Стандарт“. Целта е предотвратяване на нелоялни търговски практики, проверка на произхода на плодовете и зеленчуците, придружаващите ги документи за качество, както и коректното етикетиране на стоките и срок на годност.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти