Агенция “Фич“ повиши с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на Испания
22.01.2018 | 12:40
econ.bg
Агенция “Фич“ повиши с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на Испания
“Фич“ определи стабилна перспектива пред новия кредитен рейтинг на страната и подчерта, че Испания се радва на плодовете на икономическото възстановяване

В края на миналата седмица агенция “Фич“ повиши с една степен суверенния дългосрочен кредитен рейтинг на Испания до “А-“,  цитирайки силния подем на испанската икономика и подобряващата се фискална картина на страната, съобщава Франс прес.

В същото време “Фич“ определи стабилна перспектива пред новия кредитен рейтинг на страната и подчерта, че Испания се радва на плодовете на икономическото възстановяване, като испанската икономика вероятно се е разширила средно с 3,3% между 2015-а и 2017-а година.

Според агенцията, икономическото въздействие от опитите на областта Каталуния да обяви независимост през миналия месец на този етап изглежда “ограничено “, но политическото положение в крайна сметка би трябвало да се отрази на растежа на четвъртата по сила икономика в еврозоната. Събитията около декларацията за независимост на правителството на Каталуния подчертаха наличните политически рискове, но икономическото въздействие досега беше ограничено, отбеляза “Фич“.

Регионът на Каталуния формира около 20% от испанския БВП, като растежът се очаква да се забави с две десети до 0,7% през четвъртото тримесечие на 2017-а година.

Дефицитът на централния държавен бюджет вероятно ще достигне целта си от 3,1% от БВП през тази година, намалявайки съществено от 4,5% през 2016-а година. Нивото на испанската безработицата през ноември 2017-а пък се понижи с два процентни пункта спрямо предходната година, достигайки 16,7%. От 2015-а година насам дълговете в банковия сектор спаднаха с 25 процентни пункта до 159,9% от БВП.

Общите кредитни фундаменти на испанския банков сектор се подобряват постоянно през последните две години, посочи агенция “Фич“ и допълни, че делът на необслужваните кредити и на просрочените активи е все още висок, но все пак е спаднал с 11% до ниво от 10% към юни 2017-а година.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти