Агенция Sentix: Вероятността Италия да напусне еврозоната нарасна до 4-годишен връх
29.11.2016 | 12:35
econ.bg
Агенция Sentix: Вероятността Италия да напусне еврозоната нарасна до 4-годишен връх
Проучването на базираната във Франкфурт агенция е факт само дни преди предстоящия в неделя (4-ти декември) ключов референдум в Италия за конституционни промени

Инвеститорско проучване на агенция Sentix показва, че шансовете за Италия да напусне еврозоната през следващите 12 месеца са нараснали през ноември до 19,3%, достигайки най-високо ниво от юни 2012-а година - когато беше разгара на дълговата криза в региона.

Проучването на базираната във Франкфурт агенция е факт само дни преди предстоящия в неделя (4-ти декември) ключов референдум в Италия за конституционни промени, като има опасения, че вот против предложените реформи може да доведе до оставка на премиера Матео Ренци, последвана от политическа и дори банкова криза.

Аналогичното проучване на Sentix през миналия месец показа за пръв път, че вероятността Италия да излезе от еврозоната е по-голям от подобен сценарий за Гърция. Според анкетата, която беше проведена сред хиляда институционални и инвеститори на дребно между 24-ти и 26-и ноември, шансовете Гърция да напусне единния валутен блок се оценяват на скромните 8,48 на сто.

Вероятността, която и да е страна - членка на еврозоната да напусне еврозоната в рамките на следващите 12 месеца, вече се оценява на 24,1%, но въпреки това остава далеч под пика от 70%, достигнат в разгара на дълговата криза в региона през 2012-а година, отчита последното проучване на базираната във Франкфурт агенция.

Агенция Sentix обаче допълва, че инвеститорите се притесняват, макар и доста по-слабо, че и други страни - членки изглеждат уязвими от подобен негативен сценарий, визирайки Франция и Холандия и предстоящите в тях избори през следващата година. Шансовете Франция да напусне еврозоната се оценяват на 4,75%, а Холандия - на 3,4%.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти