Адемов: Не може без увеличаване на възрастта за пенсиониране
11.04.2014 | 16:09
Адемов: Не може без увеличаване на възрастта за пенсиониране
Това обаче ще се съобрази с продължителността на живота

Възрастта за пенсиониране ще бъде увеличена. Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който представи в Русе Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта. По думите му демографската картина в България е такава, че подобни действия са неизбежни.

Той посочи, че има желание до началото на бюджетната процедура през септември да се излезе с цялостна визия за пенсионната реформа.

Министърът посочи, че идеята как да продължи пенсионната реформа у нас ще бъде обсъдена на различни нива - заедно със социалните партньори, заедно с експертите от Консултативния съвет по осигурителните отношения към министъра на труда и социалната политика. Чак тогава ще стане ясна цялостната концепция, информира БТА.

По думите му темата за пенсионната реформа не трябва и няма да бъде част от предизборната кампания за европейските избори.

„Това е изключително сложна материя. Ясно е, че на фона на демографската картина, която я има в България, няма как да избягаме от увеличаване на възрастта. Въпросът е това по какъв начин да се случи“, каза министърът.

По думите му „категорично българските граждани са заявили, че не приемат начина, по който това е било предложено от ГЕРБ“.

Адемов обясни, че министерството иска да се върне към споразумението, което беше сключено между социалните партньори и правителството през 2010 година, като ще се направи опит текста да се актуализира. Един от елементите е да се съобрази увеличаването на възрастта с очакваната продължителност на живота след пенсиониране.

Министърът коментира още, че регистрираните безработни до 29-годишна възраст в страната са около 75 000, докато тези до 24 години са около 35 000.

В областите Русе, Разград, Силистра и Търговище живеят около 104 200 младежи до 29-годишна възраст, като от тях безработните са около 6000.

Той каза още, че Адемов информира, че предстои да се издирят отпадналите от образованието младежи, като в рамките на месец да има връзка с тях, за да може да се изготвят индивидуалните им профили.

 

По програмата за Младежката гаранция за първите две години за България са отделени 240 млн. лева - от Европейския социален фонд и от национално съфинансиране.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти