Администрациите ще си обменят документи по електронен път
29.07.2010 | 12:56
Администрациите ще си обменят документи по електронен път
От желаещите да получат конкретна услуга от дадена администрация ще се изискват много по-малко документи

Единна система позволява по-бърз обмен на документи между администрациите. Целта на електронното управление е тежестта да се прехвърли от гражданите и бизнеса към държавата, заяви Първан Русинов, заместник-министър на транспорта с ресор информационни технологии, по време на пресконференция, на която беше представена системата. Платформата е един от основните компоненти в структурата на електронното управление.

От желаещите да получат конкретна услуга от дадена администрация ще се изискват много по-малко документи, обещават от ведомството на Александрър Цветков.

Цената на обществената поръчка за внедряването на системата е над 6 млн. лв. Проектът е разработен от консорциум "Сторма".

От понеделник администрациите ще могат да се присъединяват към платформата. За целта е необходимо да подадaт документи до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Основните изисквания, всички инструкции и необходимият софтуер за връзка с единната среда ще бъдат качени на сайта му. Софтуерът ще бъде напълно безплатен.

Изпращаните документи между администрациите не се променят или редактират от системата. Отговорността за съдържанието е изцяло на администрациите, подчертаха от МТИТС.

По време на презентацията беше съобщено още, че над 100 електронни услуги на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще бъдат достъпни за гражданите и бизнеса до края на годината.

Броят на услугите, които могат да предоставят общинските администрации, все още не е известен.  Има общини, които по ОП "Административен капацитет" вече са развили електронните си услуги и имат готовност веднага да предоставят на гражданите голям брой услуги. Такива са Плевен, Бобовдол, Стара Загора, отчете Русинов.

На срещата беше демонстрирано как две администрации - Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и община Стара Загора обмниха електронна информация.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти