Акциите на Renault паднаха с 20%
14.01.2016 | 17:37
Акциите на Renault паднаха с 20%
Причина са полицейски проверки във фабрики на компанията

С над 20% се сринаха акциите на френския автомобилен производител Renault. Това стана, след като представители на синдиката съобщиха, че полиция е претърсвала фабрики на компанията. Обиските са извършени миналата седмица във връзка с разследване за измама, свързана с емисиите вредни газове, съобщи Reuters.

Книжата на Renault отчетоха най-лошия си ден от 17 ноември 1994 година насам, като пазарната капитализация на компанията се понижи с 5 млрд. евро.

Информацията за полицейската акция бе потвърдена и от компанията, като от автомобилния производител обясниха, че целта на инспекциите е била проверка на оборудването във фабриките. От концерна допълниха, че не са използвали устройства, които да манипулират данните за вредни емисии.

През ноември миналата година изследване, проведено в Швейцария показа, че водещият модел на Renault – миниванът Espace, изхвърля токсични дизелови емисии, надхвърлящи с 25 пъти законовите лимити, е показало изследване, проведено в Швейцария. Според немска група екоактивисти оригиналните изследвания на емисиите са били проведени при нереалистично ниска работна температура на двигателя, като по този начин автомобилът е преминал през тестовете на Европейския съюз. В официално изявление от Renault оспориха получените резултати.

През септември германският производител Volkswagen призна, че е монтирал на дизеловите си автомобили софтуер, който да занижава тестовите данни за отделяни вредни емисии.  

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти