Амазон на прицел за унищожаване на неупотребявани стоки
15.01.2019 | 17:55
econ.bg
Амазон на прицел за унищожаване на неупотребявани стоки
Американският лидер в онлайн търговията се сблъска с нов натиск от френското правителство, след като телевизионен репортаж през показа, че компанията унищожава хиляди нови пелени, играчки и други непродадени или върнати стоки в перфектно състояние

Американският лидер в онлайн търговията Амазон се сблъска с нов натиск от френското правителство, след като телевизионен репортаж през уикенда показа, че компанията унищожава хиляди нови пелени, играчки и други непродадени или върнати стоки в перфектно състояние.

Брюн Поарсон, министър на екологичния и солидарен преход на Франция, каза след предаването в неделя, че е "шокирана" от твърденията и ще държи бизнеса "отговорен" за подобни практики.

"В следващите месеци в парламента ще бъде приет закон, който ще забрани този вид дейност. Компании като Амазон вече няма да могат да изхвърлят продукти, които все още могат да бъдат използвани", каза Поарсон. Програмата "Капитал" на телевизия М6 показа кадри от журналист, нает наскоро в дистрибуторския център на Амазон в Саран, близо до Орлеан в централна Франция. Той успял да заснеме работници, които изхвърлят десетки кафе машини, неотворени кутии „Лего“ и пакети с пелени в огромни контейнери за боклук, вместо да ги рециклират или даряват за благотворителност.

Докладът показа кадри, заснети от дрон на изхвърлените предмети, насочени към пещи за изгаряне на отпадъци или сметища. Природозащитниците оределиха това като "екологична катастрофа". Унищожаването на непродадените стоки е резрешено, съгласно договорите на Амазон с продавачи, ползващи се от нейната платформа - домакин на търговци на трети страни, които често имат запаси в складовете на компанията. Често е по-евтино да се унищожават стоките, отколкото да се изпращат обратно на производителите или да се организира тяхното разпространение до благотворителни организации, споделят експерти.

От седалището на Амазон във Франция заявиха, че правят всичко възможно да намалят броя на продуктите, които трябва да бъдат върнати на трети страни. Но Поарсон заяви, че правителството възнамерява да държи Амазон под отговорност, по отношение правилното изхвърляне на непродадени стоки.

„Искаме „пазарите” като Амазон да бъдат държани отговорни за случващото се с продуктите, които предлагат," каза тя. Запитани от АФП, от Амазон, Франция заявиха, че правят всичко възможно да намалят броя на продуктите, които трябва да се върнат на търговци от трети страни.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти