Американските индекси продължават да записват ръстове
14.09.2018 | 10:10
econ.bg
Американските индекси продължават да записват ръстове
На пазара на облигации доходността по държавните ценни книжа спадна след данните за инфлацията. Доходността по 10-годишните държавни облигации се понижи до 2,957 процента, а тази по 30-годишните ДЦК – до 3,092%

Американските индекси приключиха сесията в четвъртък с повишения, подкрепени от държавните облигации, чиято доходност се понижи, след по-слабата от очакванoто инфлация, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши със 147 пункта до 26 145 пункта. Основният бенчмарк S&P 500 се изкачи с 0,5% до 2 904 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,8% до 8 013 пункта. 

Вчера бяха публикувани данни за индекса на потребителските цени в САЩ, които показаха, че инфлацията се е ускорила с 0,2% през миналия месец. На годишна база растежът на потребителските цени се забави през август до 2,7%, отстъпвайки от 6-годишния връх от 2,9% през предходните два месеца и при осреднени прогнози за увеличение с 2,8 на сто. Това представлява първо забавяне на годишната инфлация от декември 2017 година насам.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се увеличи на месечна база с едва 0,1%, при очаквания за повишение на основната инфлация за четвърти пореден месец с 0,2 на сто.

Инвеститорите все повече се опасяват от забързващата се инфлация напоследък, тъй като тя може да доведе до по-затегната парична политика. Федералният резерв увеличи два пъти лихвените проценти тази година и се очаква да го направи пак по-късно този месец.

На пазара на облигации доходността по държавните ценни книжа спадна след данните за инфлацията. Доходността по 10-годишните държавни облигации се понижи до 2,957 процента, а тази по 30-годишните ДЦК – до 3,092%.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти