Американски регулатор спря продажбата на Чикагската фондова борса на китайски инвеститор
16.02.2018 | 12:20
econ.bg
Американски регулатор спря продажбата на Чикагската фондова борса на китайски инвеститор
Чикагската фондова борса е основана през далечната 1882 година, но на нея в момента се пада едва 0.5 процента от дневния оборот от търговия с акции в САЩ

Комисията по ценни книжа и борси (SEC) в САЩ обяви в четвъртък, че е спряла сделката за продажбата на Чикагската фондова борса (CHX) на финансова група, начело с китайски инвеститор, съобщи агенция „Ройтерс". Като аргумент регулаторът посочва, че има неясноти относно структурата на за собствеността на купувача и съмнения, че след придобиването регулаторът SEC  ще може да упражнява надзор.

Решението на SEC сложи край на двугодишната сага за получаване на разрешение за реализиране на сделката. Предложение за покупката на CHX е направено през февруари 2016 г. за 25 млн. долара от финансова група от инвеститори, начело с Chongqing Casin Enterprise Group (CCEG) - частна китайска компания, която инвестира в недвижими имоти и финансови активи.

Продажбата на CHX беше одобрена от Комитета за чуждестранни инвестиции на САЩ (CFIUS), който според негово съобщение щателно е проучил сделката от гледна точка на това дали тя представлява заплаха за националната сигурност. За да бъде финаизирана покупката, тя се нуждаеше и от одобрение на SEC. През август миналата година Комисията отложи решението си заради необходимостта от по-подробно проучване.

Решението на CFIUS за продажбата на една от най-старите в САЩ фондови борси предизвика остри критика на конгресмени. Повечето от тях изразиха притеснение, че влиянието на Китай върху американската икономика нараства.

Купувачът CCEG отрече каквато и да било връзка с китайското правителство и обяви, че вижда потенциала за развитие на CHX, а дългосрочната цел е да бъдат листнати китайски компании на Чикагската фондова борса, а CHX да създаде свой филиал в Китай, на който пък да бъдат предложени за търговия акции на американски компании.

Ако сделката беше одобрена, това щеше да е първият случай, при който китайски инвеститори управляват американска фондова платформа за търговия на акции и облигации.

Чикагската фондова борса е основана през далечната 1882 година, но на нея в момента се пада едва 0.5 процента от дневния оборот от търговия с акции в САЩ.

Ршението на SEC поставя под съмнение съществуването на борсата, тъй като според нейното сегашно ръководство, тя се нуждае от нови инвестиции, за да привлече повече участници.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти