Американците – на първо място по потребление на вода, Индия – с най-голям недостиг
24.03.2019 | 10:20
econ.bg
Американците – на първо място по потребление на вода, Индия – с най-голям недостиг
Според данни на международната организация Water Aid, липсата на вода се превръща в по-сериозна заплаха от промените в климата

4 милиарда души на нашата планета живеят в райони, страдащи от прогресивно засушаване. Други 844 милиона нямат източници на питейна вода в близост до домовете си.

Според данни на международната организация Water Aid, липсата на вода се превръща в по-сериозна заплаха от промените в климата. Експертите напомнят, че поради нарастване на населението през последните 100 години, консумацията на вода се е увеличила 6 пъти.

Според статистиката на организацията, жителите на различните страни използват различни количества ежедневно. Американците са на първо място със 7 800 литра вода на ден. Следват ги французите (4 900 литра на ден) и германците (3 900 литра).

Страната, която изпитва най-тежък недостиг на вода в момента е Индия – голяма част от населението й (повече от един милиард души), по няколко месеца в годината страда от нередовно водоснабдяване. На второ място е Китай, а на трето – Бангладеш. Следващи в тази негативна класация са Пакистан, Нигерия и Мексико, съобщава БГНЕС.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти