Анкара е прекратила споразумението с Атина за връщане на мигранти
07.06.2018 | 17:30
econ.bg
Анкара е прекратила споразумението с Атина за връщане на мигранти
Чавушоглу увери, че споразумението за мигрантите, което беше сключено с Европейския съюз през март 2016 г., продължава да се спазва

Турция е прекратила споразумението за реадмисия на мигранти с Гърция. Това каза външният министър на страната Мевлют Чавушоглу, цитиран от вестниците "Хюриет" и "Дейли сабах".

По думите на Чавушоглу, предадени от двете издания, причината е решението на властите Гърция да освободи от затвора четирима военни, които кандидатстват за убежище в страната. Те избягаха от Турция, която иска екстрадицията им заради връзки с неуспешния опит за преврат през лятото на миналата година и с мрежата на сочения за негов организатор духовник Фетхуллах Гюлен.

Според "Сабах" Чавушоглу е коментирал решението на Турция на среща с местни журналисти в Анталия. Според него правителството в Атина има сериозно желание и намерение да реши въпроса, но има натиск от Запада, особено върху гръцките съдии, да не се екстрадират "войниците превратаджии".

Чавушоглу увери, че споразумението за мигрантите, което беше сключено с Европейския съюз през март 2016 г., продължава да се спазва. "Има сделка за мигрантите с ЕС. Тя (продължава да) се прилага. Има и двустранно споразумение за реадмисия с Гърция. Сега отменихме споразумението за реадмисия. Ще продължим работата си с Гърция след окончателното решение на съда.

"Гърция е под огромен натиск, особено правосъдието ѝ", казва първият дипломат, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

Сделката между Евросъюза и властите в Анкара позволява мигранти да бъдат връщани от Турция към Гърция в замяна на разселване на сирийски бежанци в ЕС.

Споразумението за реадмисия с Гърция формално е отделен документ. То обаче е важно за прилагането на "голямата" сделка, която значително намали притока на мигранти на Стария континент, тъй като дава практическата възможност мигранти да бъдат връщани на турска територия.

Тази сделка беше критикувана в Европа, защото и преди нея Турция имаше задължението да приема обратно мигранти, влезли в ЕС на нейна територия - споразумението за реадмисия между страните от блока и Анкара е от 2013 г.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти