Анкара заплаши Кипър с война, заради петролните залежи
04.05.2017 | 14:20
econ.bg
Анкара заплаши Кипър с война, заради петролните залежи
Турския документ, който ще бъде публикуван в бюлетина на Организацията на обединените нации по морско право, е публикуван за първи път на сайта на mignatiou.com

Документът, представен от Турция на ООН на 12 април, характеризира търсенето и експлоатацията на Блок 6 в изключителната икономическа зона на Кипър като casus belli, коментира списваният в южната ни съседка в. "Български новини".

Специфичният участък на кипърската ИИЗ се управлява от италианско-френския консорциум Eni и Total. Турския документ, който ще бъде публикуван в бюлетина на Организацията на обединените нации по морско право, е публикуван за първи път на сайта на mignatiou.com. 

Според документа Турция твърди, че Блок 6 е неин . По-конкретно, турският документ не само оспорва изключителната икономическа зона на Кипър, но изрично заявява, че Lot 6 е част от турския континентален шелф. 

Представителят на Турция в ООН Фериюн Синирлиоглу говори за „провокативно действие на кипърската гръцка администрация, което даде разрешение за проучване и добив на въглеводороди. В документа се казва, че Анкара е „ангажирана да защитава суверенните си права, произтичащи от международното право, и няма да позволи на чуждестранни компании да извършват неразрешени проучвания и добив на въглеводороди в рамките на своя континентален шелф“.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти