Арбитражният съд прекрати делото за приватизацията на БМФ
13.07.2018 | 10:10
econ.bg
Арбитражният съд прекрати делото за приватизацията на БМФ
Според вицепремиера Валери Симеонов е възможно държавата да получи около 58 млн. лв. неустойки

Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е прекратил делото на "Кей Джи Маритайм Шипинг" срещу Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), като се е позовал на липса на компетентност за разглеждане на спора. Така исканията на дружеството за промяна на приватизационния договор за Български морски флот (БМФ) са оставени без уважение и делото приключва окончателно в полза на държавата, съобщават от пресцентъра на вицепремиера Валери Симеонов. 

Съдебният спор започна след решение на арбитража от 2016 г., с което се уважава частично искането на "Кей Джи Маритайм Шипинг" за промяна на приватизационния договор за БМФ. Така дружеството получава възможност да избегне санкциите за неизпълнение на контракта, се припомня в съобщението. На 30 юни 2017 г. Министерският съвет взе решение и Агенцията за приватизация представи във Върховния касационен съд (ВКС) иск за отмяна на това решение. Четири месеца по-късно ВКС го отмени и върна на арбитража.

Решението на арбитража, според което не се дължат неустойки, бе основано на мотива, че световната криза е засегнала "Кей Джи Маритайм Шипинг". В спора за изпълнението на приватизационния договор Валери Симеонов обяви, че държавата ще иска да си върне собствеността в компанията. През октомври 2017 г. той внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за незаконосъобразност на решението на Арбитражния съд към БТПП.

На 21 декември тази година се очаква АПСК да констатира какво е изпълнението на приватизационния договор. Според съобщението от Валери Симеонов, ако бъде установено неизпълнение, ще бъдат предприети законови действия за начисляване на неустойка за приблизително 58 млн. лв.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти