Арестуван е директорът на военния завод "Терем"
09.09.2009 | 16:48
Арестуван е директорът на военния завод "Терем"
Срещу него тече разследване за 19 млн. лв. дивидент на дружеството, който е изчезнал

Изпълнителният директор на военния холдинг "Терем" Жечко Петров е арестуван. Той беше призован да се яви в Столичната следствена служба. Срещу него тече разследване за 19 млн. лв. дивидент на дружеството, който е изчезнал, съобщава Dariknews.bg.

Жечко Петров беше назначен за директор на „Терем", който обединява 8 военноремонтни завода, точно преди една година със заповед на военния министър Николай Цонев.

В края на август в държавното дружество е била извършена данъчна ревизия, която установила, че липсват 19 123 000 лв.

От финансовото министерство тогава обвиниха бившето ръководство на МО. Тези 19 млн. лв. холдингът е трябвало да внесе в хазната като дивидент. Те обаче останали в „Терем" за увеличение на капитала със заповед на военния министър Николай Цонев, но по предложение на борда на холдинга. Данъчната проверка, установила липсата, е поискана от прокуратурата.

Увеличението на капитала на „Терем" с дължимата бюджетна печалба е обект на прокурорска проверка от началото на август. Разследването трябва да установи дали това е било съгласувано с Министерския съвет. Изпълнителният директор на „Терем" Жечко Петров бе призован на разпит в Столично следствие по това дело, като при явяването му е арестуван.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти