Атина няма да спре приватизацията след края на спасителната програма
16.02.2018 | 16:20
econ.bg
Атина няма да спре приватизацията след края на спасителната програма
Приватизацията е един от ключовите стълбове на трите спасителни програми на Гърция от 2010 г. насам. Те обаче донесоха приходи от едва 5 млрд. евро – в пъти по-малко от целта за 50 млрд. евро

Гърция няма да се откаже от приватизационния си план след края на своята спасителна програма. Това коментира главният изпълнителен директор на фонда за държавни активи Hellenic Corporation of Assets and Participations (HCAP) Раниа Екатеринари пред агенция Ройтерс.

Атина, чиято програма приключва през август тази година, се договори със своите международни кредитори да събере 3 млрд. евро до 2019 г. от продажбата на държавни активи. Властта в южната ни съседка обеща да предаде в частни ръце дялове от Международното летище в Атина, газовата компания DEPA и петролната компания Hellenic Petroleum до началото на следващия месец.

Приватизацията е един от ключовите стълбове на трите спасителни програми на Гърция от 2010 г. насам. Те обаче донесоха приходи от едва 5 млрд. евро – в пъти по-малко от целта за 50 млрд. евро. Причини за това са както политическата, така и синдикална съпротива, финансовата криза и бюрокрацията.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти