БДЖ няма пари да плати мотрисите "Дезиро"
15.12.2011 | 11:41
БДЖ няма пари да плати мотрисите "Дезиро"
България трябва да плати 12 млн. евро до края на годината, за да не бъдат спрени влаковете. Преговорите в Германия продължават

Към момента БДЖ не разполага със средства да плати на Германия за мотрисите "Дезиро". Това съобщи днес пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Малко вероятно е до края на годината влакчетата да бъдат иззети. По-скоро те ще бъдат запорирани и чрез софтуер ще се направи така, че да не могат да се движат до решаване на проблема.

За да не се стигне до спирането, България трябва да плати поне половината от просрочените задължения, които са в размер на 24 млн. евро, до края на годината. По този повод Московски обясни, че не вижда как БДЖ ще си осигури тази сума. Ако все пак успее, останалите 12 млн. евро ще бъдат изплащани по нова схема.

Предстои премиерът Бойко Борисов, както и вицепремиерът Симеон Дянков да посетят Германия. Там те ще водят нови преговори и с канцлера на страната Ангела Меркел.

По повод продължавата стачка в БДЖ министър Московски обяви, че загубите от нея са достигнали 2.5 млн. лв. Тези средства ще бъдат взети предвид при плащането на заплатите на служителите на дружеството за януари. Зa декември не се очаква проблеми с изплащането на възнагражденията.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти