БСП бойкотира пленарната зала до оставката на Валери Симеонов
31.10.2018 | 13:30
econ.bg
БСП бойкотира пленарната зала до оставката на Валери Симеонов
Това обяви зам.-председателят на парламентарната група Крум Зарков, след като по-рано днес БСП и ДПС три пъти не се регистрираха при набирането на кворум

Депутатите от "БСП за България" няма да участват при регистрацията за събиране на кворум в началото на парламентарните заседания до оставката на вицепремиера Валери Симеонов, за която настояват и майките на деца с увреждания. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група Крум Зарков, след като по-рано днес БСП и ДПС три пъти не се регистрираха при набирането на кворум.

На въпрос дали БСП ще иска и оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов заради разследването за получаването на българско гражданство от чужденци, Крум Зарков обяви, че социалистите настояват за дълбочинно разследване на политическите връзки в Държавната агенцията за българите в чужбина, на база на което да вземат решение.

Двете партии казват, че няма координация в действията им. Попитан дали отсъствието на ДПС от пленарната зала е свързано с Валери Симеонов, зам.-председателят на парламентарната група Йордан Цонев обяви, че въпросът е реторичен. Засега от ДПС не уточняват дали ще продължават да бойкотират регистрацията за кворум. Втора точка в дневния ред на парламента за утре е окончателното гласуване на т.нар. медиен закон, чийто основен вносител е Делян Пеевски.

Парламентът започна работа с 51 минути закъснение днес, а кворумът от 121 депутати бе събран от третия опит и благодарение на решаващата регистрация на напусналия групата на социалистите Спас Панчев. Парламентарните групи на "БСП за България" и ДПС не бяха в залата.

Миналата седмица БСП се обяви за предсрочни парламентарни избори, а ДПС анонсира тактически действия за спасяване на демокрацията и постави ултиматум - или оставка на Валери Симеонов, или оставка на правителството. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ обяви, че предсрочни избори са неизбежни, но е важно какво следва след тях. Той призова за обединение на партии и институции за запазване на мира и демокрацията у нас.

В 9.00 часа днес в залата се регистрираха 111 депутати, а минути по-късно - 116 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". Третият опит се забави близо 30 минути, когато се регистрираха точно 121 депутати, а председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че Спас Панчев има проблем с регистрацията, и изчака. Докато течеше регистрацията, депутатите от "БСП за България" и ДПС не бяха в залата. След това влязоха Мустафа Карадайъ и още няколко народни представители от ДПС, както и няколко социалисти.

Съпредседателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров каза, че и друг път се е случвало да има проблеми с кворума. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира, че днес е загубен един час от работата на депутатите, но хората ще видят кой работи и кой - не.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти