БСП иска ДДС за хляба да бъде намален на 5 процента
18.09.2018 | 17:55
econ.bg
БСП иска ДДС за хляба да бъде намален на 5 процента
БСП иска по-ниски ставка на ДДС и за други хранителни продукти, тъй като само в България и Дания от целия Европейски съюз нямало диференциран данък за храните

БСП ще предложи законови поправки, с които данъкът върху добавената стойност (ДДС) на хляба да бъде намален от 20 на 5 процентни пункта. Това обяви партийният лидер Корнелия Нинова след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП, на което била разгледана темата за хляба.

"Хлябът е важна стока, която влиза всеки ден във всеки дом", обяви Нинова. Според информацията на БСП в момента от ДДС върху хляба в бюджета се внасят 60 млн. лв. и загубите биха били около 45 млн. лв. Те обаче можело да намалеят от осветляване на сектора и по-голяма консумация.

Според Нинова обаче е нужен по-голям контрол, тъй като рискът бил търговците да не намалят цената, а да прибират по-голяма печалба при по-нисък данък. По изчисления на БСП, ако един хляб струва например 1 лев, 45 стотинки са за търговците.

БСП иска по-ниски ставка на ДДС и за други хранителни продукти, тъй като само в България и Дания от целия Европейски съюз нямало диференциран данък за храните.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти