БСП иска анкетна комисия за назначаването на Калина Илиева
08.12.2010 | 18:00
БСП иска анкетна комисия за назначаването на Калина Илиева
Илиева няма да бъде съдена в Германия

БСП поиска създаването на парламентарна анкетна комисия, която да разследва назначаването и освобождаването от поста директор на Държавен фонд „Земеделие" на Калина Илиева. От левицата настояват да стане ясно дали е имало оказан натиск при назначаването на Илиева на поста.

Социалистите предлагат комисията да бъде създадена на паритетен принцип и да разследва случая един месец, предаде Dariknews.bg.

Ето какво според Ангел Найденов от БСП трябва да стане ясно от разследването:

Няколко са основните въпроси, които предлагаме да бъдат изяснени от парламентарната анкетна комисия. На първо място безспорно стои въпросът за степента на изпълнение на задълженията на министъра на земеделието по закона за подпомагане на земеделските производители, които му вменяват да наблюдава и да контролира дейността на ДФ "Земеделие".

Второ, искаме да бъде изяснена цялата информация, броят на сигналите и, разбира се, съдържанието на тези сигнали, които са подавани към разследващите органи, независимо дали става дума на територия на България или на разследващите органи в рамките на ЕС и които са послужили като основание за прилагането на СРС-та.

Трето, искаме да бъдат достатъчно ясно представени всички основания, критерии, съответствието с изискванията като образователен ценз и съответно изискваната длъжностна характеристика, послужили като основание за назначаването на Калина Илиева за шеф на Фонд "Земеделие". Тъй като се появява силно смущаваща информация, искаме да знаем оказван ли е натиск, независимо дали от политически среди в страната или от европейски структури при назначаването на Калина Илиева на поста, който тя заемаше до 8 октомври.

Междувременно стана ясно, че Калина Илиева няма да бъде съдена в Германия за фалшивата диплома. Прокуратурата там прекрати разследването поради липса на доказателства, че деянието е извършено на територията на федералната република.

Говорителят на прокуратурата в Берлин уточни пред БНТ, че единствената пряка връзка с Германия е използването името на висше училище.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти