БСП ще брани плоския данък, предлага с 20% да се облагат доходи над 10 хил. лева
17.01.2017 | 16:55
econ.bg
БСП ще брани плоския данък, предлага с 20% да се облагат доходи над 10 хил. лева
Като опозиция в този парламент депутати от "БСП Лява България" на няколко пъти внасяха законопроекти за премахване на плоския данък върху доходите на физическите лица

БСП окончателно даде заден за премахването на плоския данък върху доходите на физическите лица. В предизборната си платформа социалистите ще предложат нещо като смесена система - 10% данък за доходи до 10 хиляди лева на месец и 20% данък за доходи над 10 хиляди лева. Промяната ще засегне 7000 души с високи доходи.

Това заяви Борислав Гуцанов от левицата на годишната среща на бизнеса с властта. От ГЕРБ и Реформаторския блок поддържат изцяло запазването на настоящата данъчна система.

"По-доброто в момента е данъчното облагане да остане такова, каквото е, и ако има нещо, което трябва да се направи, то трябва да бъде само за най-горните категории", посочи Гуцанов.

Като опозиция в този парламент депутати от "БСП Лява България" на няколко пъти внасяха законопроекти за премахване на плоския данък върху доходите на физическите лица. Днес такава промяна не се предвижда. Предлага се обаче семейно подоходно облагане, при което всяко дете "да спестява" 50 лева на месец от данъците върху доходите на двамата родители.

"Ако общите доходи на двамата съпрузи са 1000 лева на месец и те имат две деца, ще им се спестяват 100 лева. На практика няма да плащат данък", заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев след заседание на ръководството на партията днес. Поправката важи само за двама работещи родители и за самотни майки.

На въпрос защо хората с най-ниски доходи няма да бъдат освободени от данък, каквато идея лансираше социалистическата партия досега, Стойнев обяви: "Трябва да имаш приоритети. Нашият е разрешаване на демографската криза. Въвеждаме семейно подоходно облагане, ако дойдем на власт."

БСП предлага корпоративният данък да остане 10%, а данък дивидент - 5%. Предприемачите до 35 години ще бъдат освободени от данък печалба за 24 месеца, ако разкрият 5 работни места и имат оборот на 150 хиляди лева.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти