БТК спазва приватизационните си задължения към държавата
22.08.2013 | 13:35
БТК спазва приватизационните си задължения към държавата
Смисълът на златната акция не е тя да бъде такава завинаги, обясни ресорният зам.-министър

По последна информация Българската телекомуникационна компания (БТК) АД спазва всички приватизационни задължения към държавата. Това разясни в ефира на TV7 зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, запитан за намерението на държавата да се откаже от златната си акция в дружеството.

На 16 септември тази година ще се проведе извънредно общо събрание на акционерите в компанията, на което ще се реши отмяната на особените права на държавата под формата на т.нар. "златна акция".

"В момента се запознаваме с дневния ред, знаем, че едно от предложенията е за тази привилегирована акция, чийто смисъл към датата на приватизацията през 2004 г. е да се явява като някакъв гарант за държавата по отношение на изпълнението на приватизационни ангажименти от страна на купувача", обясни Тодоров.

Той добави, че като държавен орган Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) ще направи съответната проверка в Агенцията за приватизация по отношение на тези ангажименти. "Ако получим вече окончателно становище от агенцията, че това е така, не виждам никаква пречка тази привилегирована акция да бъде преобразувана в обикновена".

Зам.-министърът очерта смисъла на статута на тази акция. Тя регламентира определени права на държавата спрямо купувача (БТК), формулирани в споразумение, което всички акционери са подписали при самото присъединяване през 2004 г. Така например дружеството няма право да променя предмета си на дейност, както и да взима определени размери заеми, които по някакъв начин биха утежнили финансовото и положение.

Тези и други специфични права присъстват в регистрите на приватизационната агенция.

"Смисълът на тази акция не е тя да бъде такава завинаги", отговори Тодоров на въпроса дали преобразуването на привилегированата акция в обикновена означава, че държавата няма да може да упражнява подобен контрол над БТК. По думите му още след изтичането на 5-годишния срок след сключването на приватизационния договор, купувачът има право да изиска това преобразуване.

"Важното е в този период да се провери дали всички документи на купувача са били изпълнени", разясни ресорният зам.-министър. Към момента данните показват, че това е налице, но преди провеждането на Общото събрание агенцията ще излезе с окончателно становище.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти