Балистична ракета на Северна Корея падна в японска икономическа зона
03.08.2016 | 09:44
econ.bg
Балистична ракета на Северна Корея падна в японска икономическа зона
Няма нанесени щети върху гражданската авиация и корабите на Япония

Американски и южнокорейски военни съобщиха, че са регистрирали едновременното изстрелване на две севернокорейски балистични ракети със среден обсег, предаде Ройтерс.

В свое изявление американското стратегическо командване пояснява, че едната ракета се е взривила веднага след изстрелването си, докато другата е проследена от Северна Корея до Японско море.

Според оценката на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана изстреляните ракети не представляват заплаха за Северна Америка. 

Малко по-рано обаче японският министър на отбраната Ген Накатани съобщи, че севернокорейска ракета е прелетяла около 1000 км и е паднала в 250-километровата изключителна икономическа зона на Япония западно от полуостров Ога (префектура Акита) - нещо, което се случва за първи път. По данни на японските медии няма нанесени щети върху гражданската авиация и корабите на Япония от ракетата.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че изстрелването представлява сериозна заплаха за Япония и Токио протестира остро срещу него. „Това е скандален акт, който не може да бъде толериран", заяви пред журналисти шефът на правителството, цитиран от AFP и БТА.

Японският външен министър Фумио Кишида определи като „сериозна провокация“ поредното изпитание на балистични ракети от КНДР в Японско море. „Това е сериозна провокация не само срещу Япония, но и срещу мира и сигурността в региона и международната общност“, заяви Кишида.

В комюнике комитетът на началник щабовете на Южна Корея съобщи за една ракета, вероятно тип Rodong със среден обсег, изстреляна от провинция Южен Хвангха, югозападно от столицата Пхенян.

САЩ пък предупредиха, че са готови да защитят и да пазят съюзниците си. „Готови сме да работим с нашите съюзници и партньори по света, за да отговорим на нови провокации от страна на КНДР, да защитим себе си, както и съюзниците ни, от всяка атака или провокация", каза говорителка на Държавния департамент на САЩ.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти