Банките в еврозоната увеличават кредитирането
28.03.2019 | 15:55
econ.bg
Банките в еврозоната увеличават кредитирането
През февруари банковите кредити за нефинансовите компании нараснаха с 3,7% на годишна база. Банковите заеми за домакинствата също набраха скорост през февруари, нараствайки с 3,3%

Банковото кредитиране за бизнеса в еврозоната се подобри през февруари след два поредни месеца на отслабване, показват последни данни на Европейската централна банка.

През февруари банковите кредити за нефинансовите компании нараснаха с 3,7% на годишна база след тяхно повишение с 3,4% през януари, но продължава да остава под посткризисния пик от 4,3%, достигнат през септември 2018 година. По принцип икономиката на еврозоната зависи доста силно от способността за финансиране, като този тип данни на ЕЦБ се считат за добър индикатор за икономическото здраве и за бъдещите бизнес инвестиции.

Банковите заеми за домакинствата също набраха скорост през февруари, нараствайки с 3,3% след два поредни месеца на растеж с 3,2%. По този начин беше достигнат многогодишния връх от 3,3%, достигнат през ноември 2018 година (най-солидно повишение от началото на 2009 година).

Растежът на паричната маса в еврозоната също се подобри през втория месец на годината, като това е индикатор, който често предвещава бъдещата кредитна активност.

Според оповестените в четвъртък данни на ЕЦБ паричната маса (индексът М3) в еврозоната нарасна през февруари с 4,3% след анемично повишение с 3,8% през януари и осреднени очаквания за растеж с 3,9 на сто, а на тримесечна осреднена база (за периода декември - февруари) паричната маса се повиши с 4,1% след растеж с 3,9% през трите месеца до края на януари. Въпреки това растежът на паричната маса остава за тринадесети пореден месец под важното целево ниво на ЕЦБ за повишение с 4,5%, отговарящо на мандата на централната банка за ценова стабилност в рамките на еврозоната.

През последните години агресивна политика на "евтини пари" на ЕЦБ посредством програмата за покупки на еврооблигации за общо 2,6 трлн. евро се отрази позитивно на банковото кредитиране на бизнеса и на крайните потребители, въпреки че темпото на растеж на отпусканите заеми е все още доста под нивата от преди световната финансова и икономическа криза. Така например през 2007-а и през първата половина на 2008-а година кредитите на банките за бизнеса нарастваха с над 12% на годишна база. На последното си за 2018-а година заседание ЕЦБ сложи край на програмата за "количествени улеснения", което вече започна да се отразява негативно на данните за банковото кредитиране за началото на настоящата година.

По-рано този месец обаче ЕЦБ предприе нови мерки, целящи да подкрепят банковото кредитиране на бизнес в еврозоната, като обяви, че от септември ще стартира трета програма за дългосрочно "по-евтино" финансиране на търговските банки в еврозоната, известно като TLRTO III (Операции за целенасочено дългосрочно рефинансиране). Банката също така подчерта, че няма да повишава рекордно ниските си лихвени ставки поне до края на настоящата година.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти