Беднякът - милиардер
16.04.2013 | 16:00
<p>Джеф Безос, изпълнителен директор на Amazon</p>
Официалната заплата на шефа на Amazon е средна за САЩ - 82 хил. долара на година. Той обаче взима повече

Ако разгледате фиша за заплатите на Джеф Безос сигурно бихте си казали, че през изминалата година шефът на американският онлайн гигант Amazon.com e работил „за чест и слава“ в сравнение с колегите си на подобни високи позиции в други технологични фирми.

За работата си през 2012 г. Безос е получил ни повече, ни по-малко от 81 840 долара, което за България може да изглежда голяма сума, но за САЩ на големите корпорации, огромните заплати и гигантските бонуси това е просто една средна заплата за добър специалист.

Тази сума обаче не бива да ни подлъгва, че основателят на Amazon го е закъсал финансово. За работата си в интернет ритейлъра Безос той е получил още 1,68 млн. долара под формата компенсации, както за извършване на корпоративни пътувания. Това заявиха от базираната в Сиатъл компания пред американската Комисия по акциите и фондовите борси.

Отделно шефът на Amazon притежава 87 млн. ценни книжа, които формират около 19 процента от акциите на цялата компания и в момента се оценяват на 23,5 млрд. долара.

Според индекса на милиардерите на Блумбърг“ Джеф Безос е на 20-то място по богатство в света с общо състояние от 25 млрд. долара.

От Amazon споделят, че Безос изрично е помолил ръководството на компанията да не вдига заплатата му от 2011 г. насам. Отделно той никога не е получавал повече пари в брой от сумата в сегашният му финансов пакет. В това отношение политиката на Amazon е да плаща на своите висши мениджъри „минимални нива на компенсации в брой“, тъй като желанието в случая е техните заплати да са обвързани със стойността на акциите на компанията, които се търгуват на фондовата борса.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти