Безработицата в Швейцария нараства изненадващо силно през януари
09.02.2017 | 11:40
econ.bg
Безработицата в Швейцария нараства изненадващо силно през януари
Швейцарските компании обаче продължават да бъдат изправени пред доста конкурентни условия, особено в рамките на Европа и това вероятно ще запази натиска за ограничаване на разходите им за труд

Нивото на безработица в Швейцария нарасна изненадващо силно през януари до 3,7% от 3,5% в края на изминалата година и при очаквания за по-скромно повишение до 3,5 на сто. Това е най-високата безработица в страната от февруари 2016-а година насам и близо до нейния цикличен връх от 3,8%, достигнат в края на 2015-а година.

Сезонно-коригираното ниво на безработица обаче остава без промяна в 3,3% от май 2016-а година насам, което все още предполага относително стабилен пазар на труда.

Швейцарските компании обаче продължават да бъдат изправени пред доста конкурентни условия, особено в рамките на Европа и това вероятно ще запази натиска за ограничаване на разходите им за труд. В този контекст се очаква да има допълнителен натиск върху компаниите за повишаване на производителността и за намаляване на заетостта, където това е възможно.

Като се има предвид, че безработицата сред младите хора се задържа сравнително стабилна (през януари тя нарасна с 2,9% на месечна база), може да има спекулации, че компаниите изглежда ще предпочетат да съкращават по-възрастния си персонал, тъй като това вероятно ще има по-голямо въздействие за свиване на техните разходите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти