Безработни крадат чужда самоличност, за да бъдат наети
19.03.2018 | 14:00
econ.bg
Безработни крадат чужда самоличност, за да бъдат наети
Копират професионалния опит на друг човек, за да увеличат шанса си

Безработни кандидатстват за работа с чужда самоличност с цел да увеличат шансовете да бъдат наети. За тази порочна практика алармират експерти по подбор на персонала, пише в. Монитор.

Кандидатите намират публикувани в сайтове за работа СV-та, избират човек с подходящ опит за позицията, на която искат да бъдат наети и копират целия професионален опит на "жертвата”.

Така бързо се сдобиват с професионален стаж, осигуряващ им интервю с потенциалния работодател. "Имаше случай на един мъж, който кандидатства за позиция на търговски представител. На интервюто беше попаднал на колега, който е бил пряк мениджър на човека, чиято самоличност е била взета”, обясни пред "Монитор” Анелия Горгорова, член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора.

Кандидатът дори имал същата фамилия като "жертвата” си, но професионалният му опит нямал нищо общо с този, за когото се представя. Измамата бързо е разкрита, след като експертът по подбор на персонал признал, че той е бил мениджър на мъжа, чиято автобиография е била открадната. В последните месеци специалистите по подбор на кадри се сблъскват с нова тенденция – майки да кандидатстват за работа вместо децата си.

"По време на интервюто, задавайки въпроси по СВ, все по-често чувам "Мама ми го написа, тя ми избра тази позиция”, заяви експертът по подбор на персонала Дарина Петрова по конференция "Успешният подбор. Бизнес възможности и предизвикателства”.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти