Без автомобили в центъра на София на 22 септември
14.09.2011 | 14:10
Без автомобили в центъра на София на 22 септември
"Европейска седмица на мобилността" ще се проведе в София от 16 до 22 септември. Очаква се в нея да се включат над 150 хил. души

Центърът на София ще е достъпен само за пешеходци и велосипеди на 22 септември, съобщиха организаторите на инициативата "Европейска седмица на мобилността". В проявата ще участват над  50 организации, а седмицата ще се състои от 16 до 22 септември.

Инициативата ще се състои за втора поредна година. Миналата година в нея са участвали над 150 хиляди души, а тази година се очакват повече участници. Проявата ще завърши на 22 септември с голям велопоход, който ще започне в 11.00 часа пред НДК. В него ще се включи и министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която също ще е с велосипед, информира БТА.

През миналата година е отчетено, че заради затворения център по време на велошествието въглеродният оксид във въздуха е намалял с 80%, а праховите частици - с 20%, информира БТА. За настоящата 2011 г. ще се насърчава ходенето пеша или използването на велосипеди. За целия период от 16 до 22 септември се предоставя услугата "Велоескорт". Ще се насърчава и намаляването на използването на автомобили.

Инициативата включва интерактивни игри  опознавателни пешеходни турове на културни и исторически забележителности като играта "Скритата поезия на София", "Машина на времето" - изследователски пешеходен маршрут из центъра на София, демонстрация на алтернативни начини за придвижване - скачащи кокили, ролери, скейтборд, велосипеди, електровелосипеди, електромобил.

На 22 септември в София ще пристигне автобус от Скопие с млади хора от България и Македония, които преди това са имали срещи с местните власти на общините по пътя от Скопие до София и са  участвали в различни екологични инициативи.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти