Без законови промени концесиите по Черноморието ще изчезнат
18.01.2014 | 17:11
Без законови промени концесиите по Черноморието ще изчезнат
Повече от 70 плажа са били неохраняемите през изминалата година у нас

Има опасност масови фалити да залеят Черноморието, а плажните ивици да опустеят, ако Законът за устройство на Черноморското крайбрежие не бъде променен, алармират от Асоциацията на концесионери и наематели на морски плажове у нас.

Концесионерите на плажове са една от основните движещи сили на летния туризъм, и ако държавата не облекчи задълженията в договорите им и не промени забраните и ограниченията, въведени от сегашната уредба, интересът към стопанисването съвсем ще заглъхне.

Според запознати с проблема за последните няколко години заради драстичното покачване на концесионните такси и утежняващите задължения повече от десет концесионери са оставили ивиците си.

Получава се така, че стопаните не генерират печалба, не могат да си възвърнат инвестициите, не могат да си платят таксите и пазарът ги изхвърля, заяви председателят на Асоциацията Иво Стефанов.

Повече от 70 плажа са били неохраняемите през изминалата година у нас, информира bTV. Още по-голям е проблемът, че именно заради високите такси и при сегашните условия никой не се явявал на конкурси. От четири години по Черноморието няма нито една нова концесия за плажна ивица, посочва Стефанов.

По думите му концесионните такси съставляват едва половината от сумата, която един концесионер инвестира, за да изпълни минималните изисквания за поддръжка на ивицата.

Малко на брой нови стопани са намирани чрез търгове за наемане. Стефанов обясни, че ограничения за стопаните на морски плажове са въведени през март 2013 година от предното правителство, но засягат и тези при заварено вече положение.

Договорите за концесия са сключвани при едни условия, а после многократно бяха променяни едностранно от държавата, което не е справедливо, подчерта концесионерът на северния плаж в курорта "Слънчев бряг" Сава Чоролеев.

Новите промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие вече са разгледани в две ресорни парламентарни комисии и до няколко седмици трябва да бъдат гласувани на първо четене в Народното събрание.

Депутатът от БСП Димчо Михалевски заяви, че предложените промени отговарят на исканията на бранша. Предложенията до голяма степен връщат старите положения в закона — преди пренаписването му от бившите управляващи.

Едно от тях е промяна на свободната зона от 50 до 30% в зависимост от категорията на плажа. Връща се и старото положение - обектите да могат да са 2%, но не от активната, а от цялата площ на ивицата. Най-значимата промяна всъщност касае създаването на различни категории плажове — плажове на национални курорти, на населени места, на къмпинги и т.н.

Целта е концесионните такси и наемите да се определят в различен размер. Сега те зависят само от площта на плажа и това е причината никой да не проявява интерес да стопанисва ивиците извън големите градове и курорти.

 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти