Беларус - новата световна сила в спама
31.05.2013 | 12:30
Беларус - новата световна сила в спама
На всяко едно легитимно писмо, изпратено от територията на Беларус, се падат по 1000 имейл спам съобщения

Беларус успя да задмине САЩ и да се превърне в най-големият източник на имейл спам в света. Всеки ден от компютри, базирани в бившата съветска република се разпращат над 12 млн. спам съобщения, информира "Машъбъл".

През януари тези година анализатори от щатската компания за компютърна сигурност AppRiver съобщиха, че тогава от Беларус са били разпратени на 3 млн. спам съобщения на ден. В средата на април обаче идва драматичен скок в спам активността, като пикът е на 13 април с 14 млн. разпратени писма.

Стряскащата статистика сочи, че на всяко едно легитимно писмо, изпратено от територията на Беларус, се падат средно по 1000 спам съобщения.

Така от AppRiver отчитат, че от тогава до днес от източноевропейската страна са били разпратени 559 млн. спам съобщения, докато за същия период от територията на САЩ те са били 448 млн.

За момента не е ясно от какво точно е предизвикан този ръст в спама от Беларус, коментират специалистите. Те отчитат, че повечето от линковете в спам писмата не водят до страници със зловреден софтуер, а просто не работят.

Данните на AppRiver сочат още, че голяма част от тези писма идват от домейни с наставка .ru, а не с беларуската .by.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти