Бенчмаркът на мадридската борса IBEX записва загуба след решението на Барселона
27.10.2017 | 17:45
econ.bg
Бенчмаркът на мадридската борса IBEX записва загуба след решението на Барселона
Най-сериозен спад отбелязаха банковите акции, като тези на Banco de Sabadell се сринаха с 5,69%, а на Bankia - с 2,67%

Акциите на испанските компании се оказаха по силен натиск от продажба към края на европейската търговия, след като парламентът на Каталуния гласува резолюция, която провъзгласява независимостта на богатия североизточен региона на Испания.

След новината основният фондов индекс IBEX на борсата в Мадрид се понижи с 2 на сто. Най-сериозен спад отбелязаха банковите акции, като тези на Banco de Sabadell се сринаха с 5,69%, а на Bankia - с 2,67%, повличайки надолу с около 1,8% и общия банков индекс на еврозоната. 

В същото време доходността на 10-годишните испански облигации се повиши с 4 базисни пункта към 1,591%, тъй като те са в обратна зависимост с цените на дълговите книжа на четвърта по сила икономика в еврозоната. Лихвеният спред между 10-годишните испански и немски облигации пък се разшири до 4-дневен връх от 120 базисни пункта. 

Провъзгласената независимост на Каталуния от страна на местния парламент допринесе и за задълбочаване на спада на еврото към ново тримесечно дъно от 1,1578 щатски долара. 

Последва известна стабилизация на испанските финансови пазари, след като премиерът на страната Мариано Рахой написа в туитър минути след решението, че върховенството на закона “ще възстанови законността“ в Каталуния и призова за спокойствие.

Това ограничи част от спада на борсата в Мадрид, като към края на петъчната търговия испанският фондов индекс Ibex-35 се понижава с 1,4%. Еврото също ограничи част от новите си загуби, отскачайки обратно над 1,1600 долара.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти