Бизнесът и синдикатите не постигнаха съгласие с държавата за Бюджет 2018
27.10.2017 | 14:40
econ.bg
Бизнесът и синдикатите не постигнаха съгласие с държавата за Бюджет 2018
Междувременно пред прозорците на Министерския съвет Конфедерацията на независимите синдикати в България провежда многохиляден протест с искане за увеличения в някои сектори

Една от четирите работодаделски и една от двете синдикални организации изразиха неодобрението си за проектобюджета за 2018 г. по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Останалите го подкрепиха частично или със забележки към отделните проекти за бюджетите за социално и здравно осигуряване, макар че в началото законопроектът беше представен от председателя на тристранния съвет вицепремиера Валери Симеонов като "добре аранжирана пица калцоне".

Междувременно пред прозорците на Министерския съвет Конфедерацията на независимите синдикати в България провежда многохиляден протест с искане за увеличения в някои сектори. Президентът на организацията Пламен Димитров прекъсна за кратко заседанието на Тристранката, като влезе да раздаде исканията на протестиращите.

Пред журналистите след това той коментира, че ако през следващата седмица няма корекции по проекта спрямо исканията им, синдиците са готови да предприемат още "по-здрави" действия с различни стачни и протестни акции.

КНСБ, както и Българската стопанска камара са двете организации, които изразиха пълно неодобрение към предложенията за бюджет 2018 г.

Останалата част от бизнеса - АИКБ, БТПП и КРИБ подкрепиха основния бюджет и този за Националната здравноосигурителна каса, но не и за бюджета на Националния осигурителен институт с различни забележки. Синдикатът КТ "Подкрепа" каза "по-скоро да" на бюджета, но също с условия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти