Бизнес съвет към МЗХ ще помага на фермерите
27.03.2013 | 14:15
Бизнес съвет към МЗХ ще помага на фермерите
Стратегиите ще съдържат конкретни мерки за животновъдство, овощарство и др.

Стратегии за развитие на слабите производства в България ще разработи новият научен и бизнес съвет, който ще бъде създаден в петък към Министерството на земеделието и храните, съобщи министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков на среща със земеделски производители в Кърджали.

Стратегиите ще съдържат конкретни мерки за животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство, тютюнопроизводство и розопроизводство. Станков запозна производителите от Кърджали с приоритетите за страната ни в преговорите ни с Брюксел по новата Обща селскостопанска политика 2014-2020 г.

Министърът посочи, че подкрепата за слабите отрасли като животновъдството, зеленчукопроизводство, овощарството, пчеларството може да се осъществи посредством договорената от Съвета на министрите на ЕС възможност 12% от директните плащания да са обвързани с производството плюс 3% за протеинови култури, съобщават от пресцентъра на МЗХ.

Друг основен приоритет в новата ОСП ще е подпомагането на малките ферми и младите фермери. Освен това ще се отворят нови мерки за подпомагане на планинското земеделие, за поддържане на породи и семена, за биоземеделие, производство на билки и етерично-маслени култури.

Предвидени са и мерки за защита на традиционни национални специалитети, както и на бутикови млека - овче, козе и биволско. Специално подпомагане ще се разработи и за напоителните системи.

Ще се стимулира също ранното оттегляне на възрастни фермери при прехвърлянето на стопанството на младежи, както и малките ферми, които развиват едновременно растениевъдство и животновъдство, каза министърът.

Сред приоритетите на министерството проф. Станков подчерта и приемането на промените в наредбата за директните продажби, с които ще се улеснят дребните производители да продават продукцията си в малки помещения към фермите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти