Биопроизводители готвят протести заради неизплатени субсидии
16.05.2018 | 13:00
econ.bg
Биопроизводители готвят протести заради неизплатени субсидии

Биопроизводителите подготвят протест пред Министерството на земеделието. Причината е, че голяма част от тях не са получили европейските средства, които им се полагат по Програмата за развитие на селските райони, съобщи БНР. От Националната биоасоциация обявиха, че според тях чиновниците носят вина за липсата на средства и Министерството на земеделието е съучастник в източването на европейски пари. Три са европейските мерки, по които се финансира биопроизводството, припомня председателят на асоциацията Слави Трифонов.

Две от тях са в новия програмен период. Той припомня, че след множеството протести с ведомството е било постигнато споразумение, според което само сертифицираните биологични производители да имат право да кандидатстват при условие - ако има пари. Всички нови биопроизводители нямат право да кандидатстват.

Всички биопроизводители, които бяха принудени да подпишат декларация под условие, преди няколко дни получихме писмо от Държавен фонд "Земеделие", че няма да им бъдат изплатени агроекологичните и биологичните плащания по тези 3 мерки за 2017 година, съобщи Трифонов. Сега установихме, че през тази година от страна на министерството не са си мръднали пръста да осигурят средства по тези 3 мерки, коментира той. Според него тази ситуация ще откаже много хора да произвеждат чиста продукция.

"Това е според нас груба грешка, тъй като един биопроизводител се създава много трудно и струва много пари. Средствата, които заплащат биопроизводителите за биосертификати, са много големи. Целият ресурс, вложен досега за създаването на един биопроизводител, е изхвърлен на вятъра", изтъква Трифонов. Според него безсмислено се насочват пари по мерки като такива за гъски или за зайци на паша, което е нова мярка. "Някой да е видял как се задържа заек на пасище? Зайците ги няма, парите остават. Това ще бъде новата схема", смята той.

От биоасоциацията се заканват да протестират и да информират Брюксел за проблемите. Още няма уточнена дата за предстоящите протестни действия.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти