Благосъстоянието на милиардерите се подобрява най-бързо в Азия
23.06.2016 | 15:07
econ.bg
Благосъстоянието на милиардерите се подобрява най-бързо в Азия
Техният брой расте най-бързо в Китай

Индивидуалното благосъстояние по света, притежавано от милиардерите в отделните региони, през изминалата година е нараснало най-бързо в Азия, като там то е нараснало с почти 10%, достигайки над 17,4 трилиона долара. За сметка на това в Европа темпът на покачване е 4,8% до 13,6 трилиона долара, а в Северна Америка – малко над 2% до 16,6 трилиона долара, показва последното проучване на Cap Gemini, предаде Bloomberg.

На другия полюс остават Латинска Америка и Африка, където богатството, притежавано от местните милионери спада. В Африка този спад е от малко над 3%, а в Латинска Америка – почти 4% на годишна основа. Въпреки това на глобално равнище благосъстоянието на най-богатите се повишава с 4% до 58,7 трилиона долара.

Разбивката по отделни страни показва, че милионерите в Китай са нараснали най-много спрямо година по-рано – с 16%. Въпреки това техният брой като абсолютна стойност е по-нисък от броя на милиардерите в други страни, като Япония, Германия или САЩ, където те са 4 пъти повече отколкото в Китай.

Същевременно през следващите 10 години именно Китай ще е страната, в която милиардерите ще стават все по-богати, а техният брой ще продължава да расте. Прогнозата на организацията е, че до 2025 г. общото благосъстояние на милиардерите ще е в размер на 106 трилиона долара, а богатството в Азия ще се покачи един път и половина до над 42 трилиона долара.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти