Богатството на милиардерите по света набъбна до 8.9 трлн. долара
26.10.2018 | 15:00
econ.bg
Богатството на милиардерите по света набъбна до 8.9 трлн. долара
През миналата година в света са били регистрирани нови 199 милиардера, като близо една трета от тях са спечелили богатството си чрез някаква форма на иновации, докато останалата част са успели да увеличат бизнесите си в Азиатско-тихоокеанския регион

Съвместното богатство на милиардерите по света се увеличи през 2017-а година с 19% до 8,9 трлн. долара благодарене най-вече на ръст на новите милиардери в Китай с един на всяка една седмица, съобщава Ройтерс, цитирайки нов доклад на банката UBS и на консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PwC).

През миналата година в света са били регистрирани нови 199 милиардера, като близо една трета от тях са спечелили богатството си чрез някаква форма на иновации, докато останалата част са успели да увеличат бизнесите си в Азиатско-тихоокеанския регион, се посочва в ежегодното проучване на двете компании, известно като Billionaires Insights Report.

Най-видим е бил техният растеж в Китай, след като милиардерите във втората по сила световна икономика са се увеличили през 2017-а година от 318 до 373-ма с общо богатство от 1,12 трилиона долара, което представлява повишение на тяхната бройка с 19% само в рамките на една година.

"За малко повече от 10 години, китайските милиардери предприемачи създадоха едни от най-големите компании в света, повишиха стандарта на живот и натрупаха състояние с безпрецедентни темпове на растеж".

Банката UBS, чиито мениджмънт управлява активи за около 2,5 трлн. долара, и PwC заявиха, че в Азия вече има повече милиардери, отколкото в САЩ, като те са на път да станат по-богати от своите американски конкуренти в рамките на следващите три години.

"Нова кохорта от китайски предприемачи предизвиква богаташите от Силициевата долина на фона на нарастващото напрежение по отношение на търговията и интелектуалната собственост. Те разработват нови бизнес модели, като се възползват от възможностите, придвижвайки се бързо между отделните бизнеса сектори", се посочва в доклада.

Трябва да се има предвид, че от 2016 до 2018 година Китай е произвел 50 т.нар. "еднорози" - компании с оценка най-малко от 1 млрд. долара, което е малко под 62-те подобни компании, създадените в Съединените щати.

Бързата урбанизация и ръстът на производителността ще помогнат на младите предприемачи в челните редици на китайските богаташи да продължават да забогатяват и да се превърнат в милиардерите през следващите години, прогнозират UBS и PwC.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти