Борисов: Кохезията и миграцията ни разделят
08.06.2018 | 12:20
econ.bg
Борисов: Кохезията и миграцията ни разделят
След излизането на САЩ от ядреното споразумение са се увеличили мигрантите от Иран

Кохезията и миграцията са темите, които най ни разделят, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на провеждащата се в НДК конференция на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС, съобщи БГНЕС. 

Кохезионната политика е най-важната за свързаността на Европа, тя може да събира доста сфери и политики на ЕС, заяви Борисов и отбеляза другите важни теми - киберсигурност, дигитална инфраструктура, обща европейска отбрана и миграционната криза. 

Дни наред нашето председателство полага огромни усилия и за решаване на този въпрос – Дъблинският процес, това, което сме се договорили, да се намери някакъв разумен компромис. Всеки от вас следи международния обмен и вижда как десетки души на ден продължават да се давят, продължават да страдат и всички имат една притегателна точка – Европа, заяви Борисов и отбеляза, че България не само стриктно си спази ангажиментите като външна граница на ЕС, но и има нулев миграционен натиск.

„Споразуменията ни с Турция работят перфектно. Каквото и да свършим в кохезията, видяхте, че в миналите 1-2 г. първата тема на изборите е миграцията”, каза Борисов и добави: „С решението на САЩ да излязат от ядреното споразумение с Иран и твърдата пък позиция на ЕС по темата, ние засичаме все повече ирански мигранти. Когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората да търсят убежище, всеки ще търси място, където децата му да растат в мир”.

„С мира като дума ще завърша и последния си прочит за ситуацията на Западните Балкани, защото тя много бързо може да се превърне в това, което беше преди 20 години – войната в Косово, масовите гробове”, предупреди Бойко Борисов и заяви, че всичко на Балканите се случва много бързо и още по-бързо се пренася на европейски терен.

„Аз разбирам, че за много от вас Балканите са много далечна тема. Може би се проявява егоизъм в тази посока, но всяка една държава има и своя вътрешна политика. Перспективата е във вълшебната дума - свързаност. Коридорите № 8,10 са изключително важни за региона. Докато тази инфраструктура с пътища, жп линии, летища, енергийна свързаност гарантира, че тук ще стане по-добро място за живеене. Полагаме много усилия в тази посока, мисля, че всички колеги го правят”, заяви премиерът. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти