Борисов е готов да махне винетките от всички пътища, които общините ще поддържат
04.01.2019 | 13:55
econ.bg
Борисов е готов да махне винетките от всички пътища, които общините ще поддържат
"В рамките на няколко седмици кметовете и общинските съветници да вземат решение и да ни го изпратят писмено, за да извадим тези пътища от списъка за винетната система", обяви министър-председателят

Премиерът Бойко Борисов е склонен да премахне нуждата от винетки за всички отсечки от републиканската пътна мрежа, на които общините са готови да поемат поддръжката. Така могат да се тълкуват думите му от днес, след като разговаря в Министерския съвет с представители на Националното сдружение на общините.

"В рамките на няколко седмици кметовете и общинските съветници да вземат решение и да ни го изпратят писмено, за да извадим тези пътища от списъка за винетната система", обяви министър-председателят, цитиран от агенция "Фокус".

Борисов обясни, че така както София е поискала Северната скоростна тангента и е изразила готовност да я поддържа, така може да се постъпи и с части от републиканската пътна мрежа като Варна - Златни пясъци, Варна - Аксаково или Пловдив - Асеновград. По думите на премиера е достатъчно общините да имат желание и финансови възможности.

"Уведомяват ни, предоставяме я за поддържане на съответната община и не се налага такса за движение по нея. Мисля, че е справедливо и правилно", обобщи Бойко Борисов.

"Мога да кажа с голямо извинение за трудностите, че когато минаваш от хартия на електронен носител, винаги има такива сътресения", така премиерът коментира проблемите с плащането на пътуването по пътищата от тези дни.

Мнението на Борисов е, че до 10-15 дни ще бъдат отрегулирани всички процеси, като след това ще бъде много по-лесно за всички. Освен по обявените досега канали за продажба - бензиностанции, търговски обекти, пощи, пътни управления, гранични пунктове, офиси на А1, той очаква до десетина дни електронни винетки да се купуват и през банкоматите.

Както е известно, заради трудностите и неяснотите около плащането на ползването на пътищата по новия начин до 15 януари няма да се налагат глоби за каране без винетка.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти