Борисов обеща на "Фолксваген" субсидии, докато започват преговорите с България и Турция
07.08.2019 | 12:05
econ.bg
Борисов обеща на "Фолксваген" субсидии, докато започват преговорите с България и Турция
"България е по-добро място от която и да било страна в региона, що се отнася до рисковете за инвестициите," обяснява Борисов за германския в. "Ханделсблат"

България не се е отказала от битката за новия завод на "Фолксваген", казва премиерът Бойко Борисов за германския в. "Ханделсблат".

В акцентите на изданието, публикувало избрани части от "писмените му заявления", се споменава, че Борисов е обещал политика, благоприятна за бизнеса, и държавни субсидии. По-нататък се казва, че според него България е готова да изчерпи всички възможности за субсидии, като се съобразява със законодателствотото на ЕС: "Българското правителство предложи при строго придържане към европейското законодателство максимални шансове за държавно подпомагане."

"България е по-добро място от която и да било страна в региона, що се отнася до рисковете за инвестициите," обяснява Борисов за изданието. Уверен е, че инвестиция на "Фолсваген" ще е положителна за цяла Източна Европа, тъй като ще доведе до "синергия за всички държави в Източна Европа," предава "Ханделсблат" думите му с комбинация от цитати и преразказ.

Вестникът пише, че 60-годишният Борисов излага като основни предимства "от негова гледна точка" конкурентната данъчна система, насърчаващите привлекателните за бизнеса предимства като държавни субсидии в комплекс с добра транспортна свързаност и "изгодни" разходи за труд.

"Няма решение"

Думите на премиера предхождат месеца, в който трябва да бъде оповестено решението на германския концерн. По-рано тази година авторитетни германски издания започнаха да съобщават, че изборът - между България и Турция - е направен и за инвестицията за 1.5 млрд. евро е предпочетен Измир. "Фолксваген" тогава обяви, че решение все още не е взето.

За "Ханделсблат" говорител на компанията във Волфсбург е казал, че след съставяне на списък с фаворити, което е приключило, следва "фаза на преговори с оставащите кандидати." Вестникът допълва, че "най-късно в началото на септември" трябва да има среща на надзорния съвет, за да стане изборът. "Няма решение" на съвета към този момент, твърди за ДПА и премиерът на Долна Саксония Щефан Файл, който също е част от борда. Според него какъвто и да е крайният резултат, той ще е резултат от икономическа преценка, а не от политическа.

"Ханделсблат" цитира думите на Борисов за "постоянно подобряване на бизнес средата в сравнение с други страни в региона" като "главно предимство на България," заедно с данъчната система и нулевия данък върху дивидентите за такъв тип инвестиции.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти