Борисов предлага Данаил Кирилов за правосъден министър
04.04.2019 | 09:00
econ.bg
Борисов предлага Данаил Кирилов за правосъден министър
Борисов препоръча оставки или дълъг отпуск на замесените в скандала с апартаментите от КПКОНПИ и ВКС

За правосъден министър ще предложа Данаил Кирилов, каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след подписване на споразумение на ГЕРБ с „Обединени земеделци“ за подкрепа на евровота. 

Като първа задача на новия правосъден министър Борисов заяви, че ще му постави включването в антикорупционния закон и на общинските съветници, както е препоръчала Европейската комисия.

„Първата задача, която му поставям, тъй като има една грама от ЕК, че и общинските съветници трябва да бъдат включени в антикорупционния закон… така че това е - и парламентът, и правосъдното министерство - да бъде първото, което да включат, за да може да сме абсолютно изрядни, когато говорим за мониторинговия механизъм“.

Борисов препоръча на замесените в скандалите с евтино купените апартаменти да подадат оставка. 

„В ГЕРБ сме създали стандарт и когато има такива скандали - дали е депутат, председател на парламентарна група, министър на правосъдие, зам.-министър на енергетика или спорт, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега“, каза той.

„Понеже има хора и от съдебната система – те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, аршинът трябва да бъде еднакъв за всички - или да излязат в дълъг отпуск, докато различни от техните институции направят проверки. И в КПКОНПИ, и във ВКС1

, и в следствието – не споменавам имена, защото са много чувствителни, но аршинът и стандартът трябва да бъде един същ - или незабавна оставка, или дълъг отпуск докато не минат проверките и то максимално прозрачни проверки“, продължи премиерът.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти