Борисов пред посланиците: България прави газов хъб, защото имаме най-добрата система
19.07.2017 | 20:00
От: Econ.bg
Борисов пред посланиците: България прави газов хъб, защото имаме най-добрата система

България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система –  80% от всички компресори на Балканите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на традиционната годишна среща на посланиците на България.

По думите на Борисов всички компресори са американски и са най-добрите. Според министър-председателя утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме газ. „Това е пазарът. Това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците и ще имаме успех“, коментира Борисов, цитиран от bTV.

Бойко Борисов обяви също, че чака писмо от Европейската комисия, в което да се разреши отсечка от проекта за газопровод „Турски поток“ да идва директно към България, за да не бъдем зависими от Турция. „Казах им (на Европейски съвет), че аз ще си подпиша в лицето на министерството на енергетиката пътната карта за 15,7 милиарда куб.м. газ да влизат по „Турски поток“ в България. Сега чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да започнем преговори и за директна тръба към България, защото докато течаха тези процеси, всъщност, целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между Европейския съюз и Турция можем да си задаваме много риторични въпроси, кое е по-добре и кое е по-зле“, каза премиерът. Годишната среща на посланиците, която се провежда в Централния военен клуб в София, ще продължи до 21 юли.

Основната тема на конференцията е Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Ще бъдат обсъдени и задачите пред българската дипломатическа служба, свързани с европредседателството. В рамките на втория ден дипломатите ще се срещнат с държавния глава Румен Радев. /investor.bg/

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти