Борисов свиква депутатите, за да отчете успехите на европредседателството
13.07.2018 | 09:00
econ.bg
Борисов свиква депутатите, за да отчете успехите на европредседателството
За отчета на Борисов се разбра от съобщение на Министерския съвет, в което се посочваше, че министър-председателят ще се отчете за европредседателството пред депутатите на 13 юли

Премиерът Бойко Борисов ще дойде в парламента днес, за да представи доклад за участието на България в процеса на вземане на решения в Европейския съюз (ЕС) по време на българското европредседателство. На отчета ще присъстват и министри от кабинета.

За отчета на Борисов се разбра от съобщение на Министерския съвет, в което се посочваше, че министър-председателят ще се отчете за европредседателството пред депутатите на 13 юли.

След това премиерът ще отговори и на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова за политиката на правителството по въпросите на миграцията.

От началото на третия си мандат Борисов е участвал само четири пъти в парламентарния контрол. Последният път той отговаряше на въпрос на БСП за визитата си в Русия. Преди три седмици пък дойде изненадващо в Народното събрание, след като БСП се опита да направи скандал с подозрението, че ще приемаме бежанци срещу пари.

Според процедурата в парламентарния правилник днес Борисов ще има 10 минути да се отчете за европредседателството, след което всяка група ще има по 10 минути за изказвания, но ще може да говори само по един представител. Накрая министрите ще имат общо 10 минути, за да отговорят на поставените въпроси, но депутатите няма да могат да вземат отношение. Според БСП това е ограничаване на опозицията, която няма да може да реагира на отговорите и няма да може да има повече от един говорител. Предвидена е възможност и за изказвания на присъстващите в залата евродепутати.

Според БСП европредседателството е еднопартийно мероприятие и пиар в изгода на премиера Бойко Борисов, който не успял да обедини народа и институциите и довел до засилване на евроскептицизма у нас.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти