Борсовият срив на азиатските пазари намали милиардерите по света
28.08.2015 | 11:20
Борсовият срив на азиатските пазари намали милиардерите по света
Или как се губят няколко милиарда за броени дни

В резултат на сериозния срив на Шанхайската фондова борса, милиардерите в света намаляха с цели 66, съобщава Forbes.

Заради резкия спад в световните цени на акциите тези мултимилионери са загубили общо почти 19 млрд. долара. Разбира се, най-засегнати са богаташите от Китай. Поднебесната империя е намалила броя си на милиардери с цели 21.

Най-трагично е положението на Гонг Хонджия, който е собственик на най-големия доставчик на продукти за видеонаблюдение в Китай Hikvision. Към момента банковата сметка на Хонджия е намаляла с 4,1 млрд. долара. Така състоянието на богатия китаец е едва 876 милиона.

Втори по загуби пък е председателят на логистичната компания Eternal Asia Supply Джоу Гохой. Около 97% от богатството му се е стопило. Само дни преди сривът на борсата в Шанхай, Гохой е притежавал 3,6 млрд. долара. Сега обаче са му останали едва 119 млн. долара.

Уан Дзиенлин, който доскоро беше най-богатият човек в Азия, вече е загубил около 13 млрд. долара това лято. Само за две сесии през настоящата седмица на борсите в Шанхай и Шънджън, той успя да загуби зашеметяващата сума от 3,6 млрд. долара.

Ощетени са не само китайски милиардери. В САЩ те са вече с 9 по-малко. Сред тях е основателката компанията за бельо Spanx Сара Блейкли, която е загубила 102 млн. долара само за няколко дни и към момента разполага с 960 млн, долара. Джим Коч, който е създател на бирата Sam Adams, е изгубил 124 млн. долара и вече е милионер, притежавайки 907 млн. долара.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти