Бразилия иска да наеме 6 хил. кубински лекари
07.05.2013 | 10:30
Бразилия иска да наеме 6 хил. кубински лекари
Двете държави обсъждат и инфраструктурни проекти на територията на Куба

Бразилия влиза в преговори с Куба за осигуряването на 6 хиляди кубински лекари, които да работят в провинцията. Това съобщи бразилският външен министър Антонио Патриота, цитиран от „Би Би Си“. И двете държави ще се консултират с Панамериканската здравна организация (ПЗО), за да бъде позволено на лекарите да практикуват на бразилска територия.

Причината за мярката е факта, че бразилските лекари са концентрирани като дейност в по-големите градове в страната. Така провинциалните градове и села са изключително лошо обслужвани в здравен аспект.

Кубинските лекари са добре известни с професионализма си. Комунистическата държава изнася техния труд най-вече във Венецуела. В замяна Венецуела осигурява на кубинците евтин петрол.

Освен здравните дискусии, Куба и Бразилия също така обсъждат и инфраструктурни проекти на територията на островната държава. Сред проектите са няколко пристанища и обновяването на няколко летища най-вече в Хавана и Сантяго.

По статистики на кубинските власти, Бразилия е шестият най-значим търговски партньор на страната и лидер по снабдяване с хранителни продукти. Двустранната търговия между двете държави отбеляза рекордно равнище миналата година – 661 милиона долара, което е увеличение с 6% спрямо 2011 година.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти