Бразилската Raizen няма да изкупува суровини от земите на местни племена
14.06.2012 | 13:10
Бразилската Raizen няма да изкупува суровини от земите на местни племена
Активисти и бразилските власти определиха като "историческо" решението на дъщерната фирма на Shell

 

Компанията Raizen, оперираща в сферата на биогоривата на територията на Бразилия, подписа историческо споразумение, в което обяви, че няма да купува захарна тръстика, която е отглеждана на територията на бразилските племена. Raizen доскоро изкупуваше част от суровините за направата на етанол от фермери, които незаконно развиваха дейността си на земята на племето гуарани в щата Мато Гросо до Сул.

Договорката бе приветствана и от бразилското правителство, и от местните жители и е следствие от месеци натиск от страна на бразилските власти.

В официално изявление компанията посочва, че споразумението е „показно за отдадеността на Raizen да комбинира устойчиво развитие с непокътнато благосъстояние на местните племенни общности“.

Неправителствената организация Survival International също изрази радост от решението на корпорацията и го определи като „историческо“. Същевременно обаче активистите предупредиха, че бъдещето на местните жители все още е застрашено от незаконното сечене на дървета и незаконната фермерска дейност на племенната територия.

Raizen е основана през 2010 година и е смесено предприятие, плод на съвместната дейност на Shell и бразилската компания за производство на етанол Cosan. По данните на Raizen производството възлиза на 2,2 милиарда литра етанол годишно за износ или обслужване на бразилския пазар, където биогоривата са изключително популярни.

Споразумението ще влезе в сила от месец ноември, а земите, които ще обхваща, са тези, обявени от бразилското министерство на правосъдието като принадлежащи на местните племена.

Гуараните са най-голямото племе в Бразилия, като неговите близо 46 000 индианци обитават територии на седем щата. Допълнителни популации от гуараните живеят на територията на Парагвай, Боливия и Аржентина.

По думите на активисти, фермерите в Мато Гросо де Сул често използват насилие и заплахи, за да изгонят местните от териториите им, след което обработват завзетата незаконно земя. Местните власти рядко действат ефективно и така това се очертава като изключително важен проблем за гуараните. Споразумението на Raizen ще омекоти поне малко тази тенденция.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти