Бракуваха 440 кг. храна от детски домове
26.07.2011 | 14:25
Бракуваха 440 кг. храна от детски домове
От агенцията по храните провериха всички 99 дома в страната. 1 е с временно спрян

За периода 13 - 20 юли , във връзка с летния сезон и лятната ваканция на учениците, Българската агенция по безопасност на храните предприе засилени проверки на детски, ученически и спортни лагери.

По време на проверките са били обхвани всички 99 лагера на територията на страната. Общо издадени са били 16 предписания, възбранени и бракувани са 150 бр. яйца и 440 кг. хранителни продукти. 1 обект е бил временно спрян.

Най-често констатираните нарушения са свързани с некоректно водене на документацията по системата за самоконтрол, наличие на храни без етикети и без документи за произход, лоша текуща хигиена, съхранение на храни и суровини без идентификационна маркировка, наличие на храни с изтекъл срок на годност.

Припомняме ви, че вирус от групата на т.нар. норовируси, който причинява ентероколит, вкара 39 деца от Русия и Украйна в болница. Те бяха на възраст между 10  и 16 г. и лагерувааха  в хотел "Грийн Парк" край Китен. Децата бяха постъпили с болки в корема, гадене и повръщане, някои имаха и температура.

Вирусът е лек и минава бързо в рамките на ден-два. При децата обаче можел да продължи малко по-дълго. Диетата и приемането на повече течности могат да разрешат проблема. Т.нар. норовируси се разпространяват най-вече през летния сезон на морето, тъй като развитието им се благоприятства от високите температури.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти