Брекзит свива бюджета на ЕС с 16 процента
21.11.2017 | 13:30
econ.bg
Брекзит свива бюджета на ЕС с 16 процента
Структурните фондове за Испания и Италия в размер от съответно 37 и 43 милиарда евро може да бъдат драстично намалени, след като Великобритания напусне ЕС

Според документи на Европейската Комисия Брекзит ще намали бюджета на ЕС с 16%, което може да доведе до намаляването на фондовете, предназначени за страните кандидат-членки, пише в. "Дейли експрес", цитиран от агенция "Фокус".

Структурните фондове за Испания и Италия в размер от съответно 37 и 43 милиарда евро може да бъдат драстично намалени, след като Великобритания напусне ЕС. Средствата за помощ на Гърция, Португалия и страните от Източна Европа са също заплашени. Невъзможността на ЕС да получи голяма „сметка за развода" с Великобритания може да доведе до хаотични боричкания вътре в него.

Според британския депутат-консерватор Джейкъб Рийс-Мог Великобритания не трябва да се поддава на натиска на ЕС относно „сметката" и добави, че министър-председателят Тереза Мей притежава „коз" в преговорите, докато Брюксел е отчаян да получи средства, за да запълни дупките в бюджета си.

„Ако кажем, че няма да даваме вноската си за бюджета на ЕС в следващите 21 месеца, докато сме в ЕС, ако не се сключи споразумение по Брекзит, то Съюзът ще получи големи дупки в него. Затова и ако ни казват, че няма да преминем на следващия стадий на преговорите, то тогава и ние трябва да им кажем, че няма да има даваме никакви пари 21 месеца", заяви Рийс-Мог. „Тогава какво ще се случи? Германия ли ще плаща повече? Полша ли ще получи по-малко? Това е наистина силна преговорна позиция за нас", добави той.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти