Британската икономика се върна през май на пътя на растеж
10.07.2019 | 16:20
econ.bg
Британската икономика се върна през май на пътя на растеж
Брутният вътрешен продукт на Великобритания се повиши през май с 0,3% спрямо април, когато се сви с цели 0,4% (най-сериозно понижение от март 2016-а година), потвърждавайки осреднена прогноза на финансовите пазари

През месец май британската икономика се върна на пътя на растеж благодарение на възстановяване на автомобилното производство, което отбеляза през април рекорден спад, тъй като тогава редица производители не успяха да отменят планираното временно закриване на мощности с оглед на очакваното излизане на Великобритания от Европейския съюз в началото на пролетта, показват предварителни данни на официалната британска статистика, цитирани от БНР.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания се повиши през май с 0,3% спрямо април, когато се сви с цели 0,4% (най-сериозно понижение от март 2016-а година), потвърждавайки осреднена прогноза на финансовите пазари.

Основната причина за растежа на британската икономика през май е подновения растеж на индустриалното производство с 1,4% на месечна база (след спад с 2,7% през април), като промишленото производство също нарасна с 1,4% (след срив с цели 3,9% месец по-рано). Подобрението на промишлената активност е в резултат на ръст с цели 24% при производството на автомобили, наваксвайки напълно спада с 24% през април (най-солиден спад от 1995-а година насам), който се дължеше на планираното от редица автомобилни компании временно преустановяване на производството с оглед на първоначално обявената дата на Брекзит на 28-и март,  тъй като те се опасяваха, че може да има нарушаване на търговията около периода на официалното излизане на Обединеното кралство от ЕС.

В последствие обаче премиерът Тереза Мей отложи Брекзит за нова крайна дата - 31-ви октомври, което накара британският бизнес и най-вече автомобилните компании, да направят промени и да подновят производството си през месец май.

В същото време секторът на услугите не успя да регистрира растеж през май след слабо повишение с 0,1% през април, докато строителното производство се увеличи с 0,6% след спад с 0,4% през предходния месец.

През трите месеца до края на май БВП на Великобритания нарасна с 1,1% на годишна база след анемичен растеж от 0,3% през трите месеца до края на април.

Днешните данни предполагат, че въпреки рязкото свиване на британската икономика през април, подновеният растеж през май вероятно ще допринесе за избягване на опасността от силен спад на БВП през второто тримесечие.  Спадът на БВП през второто тримесечие ще бъде избегнат, дори ако икономическият растеж през юни се окаже нулев, отбеляза британската статистика ONS.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти