Британският парламент категорично отхвърли сделката на Мей за Брекзит
16.01.2019 | 09:00
econ.bg
Британският парламент категорично отхвърли сделката на Мей за Брекзит
Лидерът на лейбъристите внесе за гласуване вот на недоверие в правителството

Британският премиер Тереза Мей претърпя съкрушителна загуба в Камарата на общините при гласуването на нейната сделка за Брекзит. 432 депутати гласуваха против и само 202 я подкрепихасъобщава БНР.

Мей загуби вота с цели 230 гласа. Това е най-тежката загуба на британски премиер от 20-те години на миналия век. След като станаха ясни резултатите, Тереза Мей заяви, че гражданите на Европейския съюз заслужават яснота възможно най-скоро. 

"Ясно е, че Камарата не подкрепя тази сделка. Но тазвечерният вот обаче не ни показва какво всъщност подкрепя. Не ни казва и как и дали въобще смята да изпълни референдума, на който гласуваха британците, и решението за провеждането на който беше взет от парламента. Всеки ден, през който този въпрос не е решен, означава повече несигурност, повече горчив вкус и повече гняв. Правителството чу какво каза Камарата тази вечер", заяви британският премиер и изрази желание страната да напусне Блока по регламентиран начин и със сделка.

Опозицията не си губи времето. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви, че сега сценарият за излизане без сделка трябва да бъде изключен, трябва да бъде осигурен постоянен митнически съюз, трябва да бъдат гарантирани правата на хората и допълни:

"Ето защо, господин председател на Камарата на общините, ви информирам, че внасям вот на недоверие в правителството".

Очаква се този вот да се състои следващата сряда. Поне на този етап обаче все още се смята, че правителството ще оцелее.

Северноирландските юнионисти, които гласуваха против сделката на Мей, заявиха, че ще подкрепят правителството при този вот. Но преди това в понеделник Тереза Мей ще има възможност да предложи на депутатите за гласуване подобрена версия на нейната сделка или друг план. Съкрушителната загуба днес обаче не предвещава нищо добро за премиера и при това гласуване.

Ръководителят на парламентарната група на Шотландската национална партия Иън Блекфорд заяви, че времето тече бързо и това е позорно поражение за кабинета. Неговата партия ще подкрепи вота на недоверие в правителството. Блекфорд призова член 50 от Лисабонския договор да бъде отложен и премиерът да започне работа заедно с партийните лидери.

Депутатът от Лейбъристката партия Чука Умуна смята, че нов референдум е единственият начин за излизане от парламентарната криза.

Бившият външен министър Борис Джонсън каза, че поражението на Мей дава мандат на Обединеното кралство да се върне в Брюксел и да обяви, че тази сделка, включваща капана "митнически съюз", не е функционална за страната. Той допълни, че излизането от ЕС без сделка остава като вариант. 

Стойността на паунда се повиши след отхвърлянето на сделката на Мей за "Брекзит", съобщи Би Би Си. Британската лира се покачи с 0,1% до $1,289 след спад с повече от 1% по-рано през деня. Валутата се срина изненадващо със 7% през 2018 г., повлиявайки се от условията за напускането на Великобритания на Европейския съюз.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти