Британският парламент ще гласува вот на недоверие към Мей довечера
12.12.2018 | 11:55
econ.bg
Британският парламент ще гласува вот на недоверие към Мей довечера
Очаква се вотът да се състои между 18 и 20 часа местно време. Брейди каза, че гласовете ще бъдат преброени незабавно и ще има изявление възможно на-скоро след това

Депутати консерватори задействаха вот на недоверие срещу британския премиер Тереза Мей, хвърляйки процеса на Брекзит в хаос, предаде "Гардиън". Вотът ще се състои довечера.

Гръем Брейди, ръководител на т. нар. Комитет 1922 (парламентарната група на Консервативната партия в Камарата на общините), е получил най-малко 48 писма от консервативни депутати с призив за вота. Според правилата на партията процедурата се задейства, ако 15% от депутатите консерватори изпратят такива писма. Брейди обяви, че този праг е бил достигнат.

Очаква се вотът да се състои между 18 и 20 часа местно време. Брейди каза, че гласовете ще бъдат преброени незабавно и ще има изявление възможно на-скоро след това.

Мей може да бъде свалена, ако 158 от нейните 315 депутати гласуват срещу нея. Ако победи, тя ще остане на поста си и лидерството й няма да може да бъде оспорвано през следващите 12 месеца. Мей все пак може да реши да подаде оставка, ако гласовете срещу нея са под прага, който е необходим, за да бъде свалена, но значителни като брой. Ако загуби, ще има надпревара за лидерството и тя няма да може да участва.

Депутати поддръжници на Брекзит се надяваха да отстранят премиера още преди няколко седмици, след като тя представи споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз. То беше одобрено от лидерите на ЕС, но трябваше да бъде гласувано и от британския парламент вчера. Заради недостатъчна подкрепа Мей отложи гласуването се надяваше да издейства отстъпки от лидерите, които ще имат среща на върха в четвъртък и петък. И председателят на Европейския съвет Доналд Туск, и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заявиха, че споразумението не може да бъде предоговаряно. Същото каза и германският канцлер Ангела Меркел.

Основният проблем, който предизвиква недоволство сред британските депутати е т.нар. предпазен механизъм (или "предпазна мрежа") за ирландската граница. Тя предвижда Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с Европейския съюз, мярка, която би ограничила възможностите на Лондон да договаря търговски споразумения с трети страни за голямо съжаление на привържениците на т.нар. чист развод с Брюксел. Освен това то ще осигури на британската провинция различен режим от този в останалата част на Великобритания - недопустима ситуация за северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която е необходим съюзник на Тереза Мей в парламента.

Премиерът заяви, че иска да получи "уверения" от лидерите на ЕС по време на срещата им, че ако Великобритания попадне в "предпазната мрежа", ще е само временно.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти